Зірочка
/ Наше життя / ПАМ’ЯТКА ЩОДО Профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
ПАМ’ЯТКА ЩОДО Профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь ДНЗ №34 “Зірочка”  рекомендує:

·         НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

·         НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

·         НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

·         Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;

·         Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;

·         НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

·         НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;

·         При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою;

·         НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;

·         Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

·         При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

·         Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;

·         Обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

·         При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

·         Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

·         У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;

·         При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

Пам’ятайте – тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями!

 

Напишіть відгук