Зірочка
/ Організація харчування в ДНЗ
Організація харчування в ДНЗ

Screenshot_1Screenshot_2

Примірне 2-х тижневе меню на літньо-осінній період

(складене технологами харчової промисловості управління освіти Первомайської міської ради, затверджене начальником УО  Первомайської міської ради та погоджено СЕС)

Screenshot_1Screenshot_2 Screenshot_3 Screenshot_4 Screenshot_5 Screenshot_6 Screenshot_7 Screenshot_8 Screenshot_9Screenshot_10

Стан організації харчування дітей в ДНЗ

за січень – жовтень 2018 року

/матеріали виступу медсестри Шинкарук І.С. до виробничої наради від 31.10.2018 року/

Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється  відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35. Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі), Постанови Кабміну України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», за № 1591 від 22.11.2004р., Наказу МОЗ і МОН України за № 242/329 від 01.06.2005р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

В  закладі значна увага приділяється контролю за  організацією харчування, а саме:

  • прийому продовольчої продукції гарантованої якості;
  • збереженню та дотриманню термінів реалізації продуктів;
  • дотриманню технології приготування їжі;
  • дотриманню смакових якостей готової їжі;
  • дотриманню примірного двотижневого меню;
  • дотриманню вартості меню;
  • виконанню натуральних норм харчування;

Комісією з бракеражу продуктів харчування приймаються якісні продукти з супровідними висновками про якість продуктів.

Медичною сестрою Шинкарук І.С., комірником Некрасової С.О. вчасно надається заявка-замовлення до технологів харчової промисловості управління освіти Первомайської міської ради на продукти і продовольчу сировину в залежності від кількості дітей в дошкільному закладі та затверджених норм харчування.

Харчування дітей пільгового контингенту фінансується своєчасно за рахунок бюджетних коштів. За показанням лікарів в дошкільному закладі організовується дієтичне харчування дітей.

Добовий харчовий раціон складається із наявного набору продуктів відповідно до вимог постанови Кабміну України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Аналіз виконання норм харчування за січень – жовтень 2018 р. показав, що норми харчування за основними компонентами продуктового набору за результатами періоду який аналізується (січень – жовтень 2018р.) виконані в дошкільному закладі в порівнянні з минулим роком в середньому на 75%

хліб житній (62,9%),

хліб пшеничний – 70.4%

борошно 78,4%

риба 65,6%

олія 93%

крупи 96,6%,

овочі – 49,9%

фрукти свіжі – 26,4%

сухофрукти – 89%

цукор – 73,3%

масло вершкове – 65,3%

яйця – 80%

молоко – 72%

сир кисломолочний – 67,7%

м’ясо – 70,2%

Причина такого дисбалансу  у виконанні норм харчування полягає в підвищені цін на продукти харчування.

Харчоблок забезпечений достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонним та столовим посудом, миючими і дезінфікуючими засобами, інвентарем, санітарним і спеціальним одягом. Проте, 3-и електроплити потребують негайної заміни.

Документація з організації харчування дітей в дошкільному закладі ведеться старшою медичною сестрою Шинкарук І.С., комірником Некрасовою С.О. відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (Наказ МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 р. за № 298/227).

Директором Цісар І.М., сестрою медичною Шинкарук І.С. здійснюється щоденний контроль організації харчування в закладі з питань –  дотримання технології приготування їжі, виходу та якості страв; ведення документації з питань харчування; забезпеченості обладнанням, посудом, кухонним інвентарем, спецодягом; маркуванням та використанням за призначенням; якістю продуктів харчування при отриманні з бази; забезпеченістю миючими, дезінфікуючими засобами; дотриманням вимог щодо зберігання продуктів харчування їх термінів реалізації; санітарно-гігієнічного стану харчоблоку та допоміжних приміщень; дотриманням строків реалізації продуктів; товарне сусідство тощо.

Перевірка групових приміщень показала, що створено умов для харчування дітей у кожній групі, прищеплюються вихованцям культурно-гігієнічні навички під час прийому їжі, вміння користуватися столовими приборами та індивідуальними серветками.  В ході перевірки з’ясовано, що перед початком прийому їжі сервіруються столи відповідно до меню. Діти знають назви страв, володіють навичками культури харчування. В середніх та старших групах організовується чергування по столові. Діти чергують попарно, згідно графіка. В групах оформлені сучасні куточки чергових, наявний привабливий спеціальний одяг для дітей.  Всі групи  забезпечені необхідним столовим посудом, який має належний естетичний вигляд. Сестрою медичною старшою Шинкарук І.С. здійснюється систематичне спостереження та аналіз стану формування культурно-гігієнічних навичок у дошкільників під час миття рук, прийому їжі, роздягання та одягання дітей . В ході перевірок недоліки в роботі педагогів не виявлені.

Питання організації харчування дітей в ДНЗ включаються в тематику батьківських зборів, розглядаються на  виробничих нарад, нарадах при директорові, висвітлюються в інформаційних батьківських куточках, сайті закладу.

сестра медична старша _____ І.С.Шинкарук

Screenshot_1