Зірочка
/ Організація харчування в ДНЗ
Організація харчування в ДНЗ

Примірне 2-х тижневе меню на літньо-осінній період

(складене технологами харчової промисловості управління освіти Первомайської міської ради, затверджене начальником УО  Первомайської міської ради та погоджено СЕС)

Screenshot_1Screenshot_2 Screenshot_3 Screenshot_4 Screenshot_5 Screenshot_6 Screenshot_7 Screenshot_8 Screenshot_9Screenshot_10

Стан організації харчування дітей в ДНЗ

за січень – жовтень 2018 року

/матеріали виступу медсестри Шинкарук І.С. до виробничої наради від 31.10.2018 року/

Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється  відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35. Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі), Постанови Кабміну України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», за № 1591 від 22.11.2004р., Наказу МОЗ і МОН України за № 242/329 від 01.06.2005р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

В  закладі значна увага приділяється контролю за  організацією харчування, а саме:

  • прийому продовольчої продукції гарантованої якості;
  • збереженню та дотриманню термінів реалізації продуктів;
  • дотриманню технології приготування їжі;
  • дотриманню смакових якостей готової їжі;
  • дотриманню примірного двотижневого меню;
  • дотриманню вартості меню;
  • виконанню натуральних норм харчування;

Комісією з бракеражу продуктів харчування приймаються якісні продукти з супровідними висновками про якість продуктів.

Медичною сестрою Шинкарук І.С., комірником Некрасової С.О. вчасно надається заявка-замовлення до технологів харчової промисловості управління освіти Первомайської міської ради на продукти і продовольчу сировину в залежності від кількості дітей в дошкільному закладі та затверджених норм харчування.

Харчування дітей пільгового контингенту фінансується своєчасно за рахунок бюджетних коштів. За показанням лікарів в дошкільному закладі організовується дієтичне харчування дітей.

Добовий харчовий раціон складається із наявного набору продуктів відповідно до вимог постанови Кабміну України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Аналіз виконання норм харчування за січень – жовтень 2018 р. показав, що норми харчування за основними компонентами продуктового набору за результатами періоду який аналізується (січень – жовтень 2018р.) виконані в дошкільному закладі в порівнянні з минулим роком в середньому на 75%

хліб житній (62,9%),

хліб пшеничний – 70.4%

борошно 78,4%

риба 65,6%

олія 93%

крупи 96,6%,

овочі – 49,9%

фрукти свіжі – 26,4%

сухофрукти – 89%

цукор – 73,3%

масло вершкове – 65,3%

яйця – 80%

молоко – 72%

сир кисломолочний – 67,7%

м’ясо – 70,2%

Причина такого дисбалансу  у виконанні норм харчування полягає в підвищені цін на продукти харчування.

Харчоблок забезпечений достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонним та столовим посудом, миючими і дезінфікуючими засобами, інвентарем, санітарним і спеціальним одягом. Проте, 3-и електроплити потребують негайної заміни.

Документація з організації харчування дітей в дошкільному закладі ведеться старшою медичною сестрою Шинкарук І.С., комірником Некрасовою С.О. відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (Наказ МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 р. за № 298/227).

Директором Цісар І.М., сестрою медичною Шинкарук І.С. здійснюється щоденний контроль організації харчування в закладі з питань –  дотримання технології приготування їжі, виходу та якості страв; ведення документації з питань харчування; забезпеченості обладнанням, посудом, кухонним інвентарем, спецодягом; маркуванням та використанням за призначенням; якістю продуктів харчування при отриманні з бази; забезпеченістю миючими, дезінфікуючими засобами; дотриманням вимог щодо зберігання продуктів харчування їх термінів реалізації; санітарно-гігієнічного стану харчоблоку та допоміжних приміщень; дотриманням строків реалізації продуктів; товарне сусідство тощо.

Перевірка групових приміщень показала, що створено умов для харчування дітей у кожній групі, прищеплюються вихованцям культурно-гігієнічні навички під час прийому їжі, вміння користуватися столовими приборами та індивідуальними серветками.  В ході перевірки з’ясовано, що перед початком прийому їжі сервіруються столи відповідно до меню. Діти знають назви страв, володіють навичками культури харчування. В середніх та старших групах організовується чергування по столові. Діти чергують попарно, згідно графіка. В групах оформлені сучасні куточки чергових, наявний привабливий спеціальний одяг для дітей.  Всі групи  забезпечені необхідним столовим посудом, який має належний естетичний вигляд. Сестрою медичною старшою Шинкарук І.С. здійснюється систематичне спостереження та аналіз стану формування культурно-гігієнічних навичок у дошкільників під час миття рук, прийому їжі, роздягання та одягання дітей . В ході перевірок недоліки в роботі педагогів не виявлені.

Питання організації харчування дітей в ДНЗ включаються в тематику батьківських зборів, розглядаються на  виробничих нарад, нарадах при директорові, висвітлюються в інформаційних батьківських куточках, сайті закладу.

сестра медична старша _____ І.С.Шинкарук

Screenshot_1

УКРАЇНА

Управління освіти Первомайської міської ради

Миколаївської області

55213 м. Первомайськ, вул. Грушевського, 1   тел. 4-34-93, 4-25-16

НАКАЗ

14.05.2018                                                                                                                      № 162

Про встановлення вартості

харчування дітей у закладах

дошкільної освіти міста

Відповідно до частини п’ятої статті 35 Закону України (зі змінами від 24.12.2015 № 911-VІІІ) “Про дошкільну освіту”,   постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2016 року №16 «Про внесення змін до Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження порядку встановлення  плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», з метою виконання натуральних норм харчування дітей у закладах дошкільної освіти на підставі рішення виконавчого комітету Первомайської міської ради від 11.05.2018 № 204 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету від 12.01.2018 № 2  «Про встановлення вартості харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста»,

НАКАЗУЮ:

  1. Установити вартість харчування одного дітодня у закладах дошкільної освіти міста  до 29-30,0 грн., у санаторному ДНЗ № 11 до 32-33,0 грн., у ДНЗ № 14, 25 (з чотириразовим  харчуванням) до  32-33,0 грн.

Термін: з 15.05.2018

  1. Установити плату за харчування дітей у комунальних ЗДО міста для батьків або осіб, які їх замінюють, в розмірі до 60 відсотків від вартості харчування на один день (за кожне відвідування): для дітей віком до 3-х років та дітей, які

знаходяться на дієтичному харчуванні –  17 грн. 40 коп., 3 роки і старше – 18 грн. 00 коп.

Термін: з 15.05.2018

  1. Зняти з контролю пункти 1,2 наказу від 18.01.2018 № 30 «Про встановлення вартості харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста» як такі, що втратили чинність.
  2. Начальнику відділу харчування Баранюк О.П. зробити відповідні розрахунки по батьківській оплаті.
  3. Директорам закладів дошкільної освіти:

5.1. Довести даний наказ до відома батьківського та педагогічного колективів.

5.2. Забезпечити належний контроль за  харчуванням дітей, дотриманням вартості харчування.

  1. Головному бухгалтеру управління освіти Радоуцькій О.В. фінансувати видатки на харчування у 2018 році в межах кошторису.
  2. Контроль за виконанням даного наказу покласти на головного спеціаліста управління освіти Троянську С.В. та головного бухгалтера Радоуцьку О.В.

 

Начальник управління освіти                                           Г.Ф.Остапенко